This is Belgium is een reeks postzegels uitgegeven door de Belgische Posterijen (bpost) om al het goeie dat België rijk is, in de kijker te zetten. Iedere uitgifte heeft een eigen onderwerp. De eerste werden uitgegeven in 2003.

Tocht doorheen minder bekende historische steden (05.07.2003)

In de eerste uitgifte van This is Belgium worden 10 steden onder de aandacht gebracht, namelijk : Koksijde, Oudenaarde, Vilvoorde, Turnhout, Tongeren, La Louvière, Braine-l'Alleud, Bastogne, Sankt Vith en Dinant.

Belgen in de wereld (14.02.2004)

This is Belgium, Belgen in de wereld, de 2de uitgifte postzegels in de reeks.De tweede uitgifte van This is Belgium zet een aantal Belgen in de kijker die bekendheid verworven hebben in de wereld.

Voor iedere verzamelaar is de catalogus een belangrijk instrument boordevol informatie. Ook hier heb je diverse mogelijkheden, de meest gebruikte catalogi zijn ongetwijfeld de landen-catalogi, er zijn ook wereldcatalogi met meerdere landen in 1 boek en er bestaan ook thema-catalogi.

OBP 2015

De Officiële Belgische Postzegelcatalogus (OBP) 

 Wat vindt je zoal in de Officiële Belgische Postzegelcatalogus ? Eerst en vooral een volledig overzicht van alle postzegels die in België uitgegeven zijn sinds 1849. Iedere postzegel wordt afgebeeld, met soms een extra afbeelding wanneer de zegel ook bestaat met een belangrijke afwijking (een andere kleur bijvoorbeeld).

De zegels zijn gerangschikt en genummerd in volgorde van uitgifte. Postzegels die in een reeks uitgegeven werden, worden in de catalogus als reeks vermeld, tevens wordt iedere zegel apart vermeld. Per zegel wordt de cataloguswaarde vermeld voor postfris, scharnier (tot 1960), gestempeld en op brief (tot 1960).

Bij iedere uitgifte vindt je een korte beschrijving van de gelegenheid waar voor de zegel(s) werd(en) uitgegeven, bij iedere zegel wordt eveneens het onderwerp vermeld.

Een postzegel is een klein stukje papier dat op een zending gekleeft wordt, zo betaal je voor het werk van de post. De post doet zijn best om mooie postzegels uit te geven, en zo werd de postzegel al snel een verzamelobject. Het verzamelen van postzegels wordt filatelie genoemd, een woord dat voor het eerst opduikt in 1864 in een Frans postzegelblad.

De eerste postzegel

Penny Black - de eerste postzegel

De eerste postzegel werd uitgegeven in Groot-Brittannië op 6 mei 1840. Het was een zwarte zegel met een waarde van 1 penny, de zegel werd bekend als de Penny Black. Aanvankelijk werd deze zegel alleen in Londen gebruikt, daarna in heel Groot-Brittannië. Op de postzegel staat een beeltenis van de toenmalige koningin Victoria. Voor de Penny Black was het de gewoonte dat de ontvanger van een poststuk het port betaalde, Sir Rowland Hill, de ontwerper van de eerste postzegel, draaide dat principe om en liet de afzender vooruit betalen voor het port. De postzegel op de zending is het bewijs van betaling. Met de stempel wordt de zegel ontwaard zodat hij niet opnieuw kan gebruikt worden.