Starfportzegels zijn zegels die door de post geplakt worden op brieven die onvoldoende gefrankeerd zijn. De taks of het strafport moet betaald worden door de ontvanger van de brief.

Strafportzegel

Reclamezegels of ook pubs genoemd zijn zegels met daarnaast een vignet met een advertentie van een bedrijf dat daarvoor betaald heeft.

Reclamezegel - publiciteitszegel

Spoorwegzegels werden uitgegeven door de NMBS om pakjes via de Buurtspoorwegen te verzenden. In 1987 is de NMBS gestopt met het gebruik van spoorwegzegels, toch blijft de NMBS 'zegels' uitgeven, die dus niet kunnen gebruikt worden, ze dienen alleen om de kas van de NMBS te spekken, we noemen deze 'zegels' dan ook spoorwegvignetten.

Spoorwegzegel

Rolzegels zijn postzegels die op rol verkocht worden, in de jaren 70 gewoonlijk rollen van 1000 zegels, nu meestal rollen van 100 zegels in een doosje. Vroeger werd meestal telkens de vijfde zegel genummerd aan de achterzijde, zo kon men snel zien hoeveel zegels er nog op de rol overbleven.

Rolzegel

Typografisch voorafgestempelde zegels zijn postzegels die door de post reeds afgestempeld worden voor ze verkocht worden. Deze voorafgestempelde zegels worden door bedrijven gebruikt voor grote oplages. De poststukken met voorafgestempelde zegels kunnen meteen gesorteerd worden, want de postzegels zijn reeds afgestempeld.

Voorafgestempelde postzegel - preo