Een postfrisse zegel is een postzegel die zowel aan de voorkant als aan de achterkant onbeschadigd is. Een postfrisse zegel is uiteraard ongestempeld. De gom moet in originele staat zijn, zonder scharnier. Verder mag hij ook geen gebreken vertonen zoals plooien of krassen.  
Kortom, een zegel zoals hij uit de drukkerij komt.

De ongetanden zijn zoals het woord zegt “ongetand” of “niet getand”. Van bijna iedere uitgifte worden er ongetanden gemaakt. De ongetande zegels (of blokken) zijn meestal zonder gom en hebben gewoonlijk achteraan een nummer.

De ongetanden zijn niet te koop in het postkantoor maar worden door De Post geschonken aan personaliteiten. Ze worden gedrukt op een beperkte oplage van + 1000 exemplaren.

Ongetande postzegel

Een maximumkaart is een geïllustreerde postkaart waarvan het onderwerp overeenstemt met de op de voorzijde aangebrachte postzegel en afstempeling.

Maximumkaarten worden niet door de Post uitgegeven, maar door privébedrijven.  Zo werden er gedurende een aantal jaren door 2 verschillende bedrijven maximumkaarten uitgegeven.  Je vindt deze in de catalogus terug met 'MK mb' en 'MK max'.  Welke de mooiste is, is een kwestie van persoonlijke smaak.

Maximumkaart Buzin

Van de meeste uitgiftes wordt er een ministervelletje gedrukt.  De zegel wordt in zwart-wit gedrukt op een velletje, en wordt voorzien van een droogstempel.

Ministervelletjes zijn niet te koop op de Post, maar worden door de Post uitgedeeld aan ministers (vandaar de naam) en enkele personaliteiten. Ministervelletjes worden bijgevolg op een kleine oplage gedrukt.  Deze oplages zijn door de jaren heen meerdere malen aangepast, de juiste oplage vindt u terug in de catalogus.

Ministervelletje

Postzegels voor militairen werden gebruikt door militairen, om brieven naar het thuisfront te sturen. De Belgische post heeft slechts 5 postzegels voor militairen uitgegeven, in de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw, deze waren vooral bedoeld voor de Belgische militairen die in Duitse kazernes gelegerd waren. Deze zegels herken je gemakkelijk aan de 'M' in een ovaal op het zegelbeeld.

Postzegel voor militairen