Een First Day Cover (FDC) of eerste dag omslag is een omslag waarop een zegel kleeft die afgestempeld is met een speciale stempel die voor deze gelegenheid gemaakt werd.  De linkerzijde van de omslag is voorzien van een afbeelding die overeenkomt met de afbeelding op de postzegel of die tenminste over hetzelfde thema gaat.

Er bestaan 2 soorten FDC’s:

 

· gewone FDC: de afbeelding aan de linkerzijde is op de omslag gedrukt

· FDC zijde: de afbeelding is gedrukt op een stukje zijde dat op zijn beurt op de omslag is gekleefd

FDC - First Day Cover - Eerste dag envelopFDC op zijde

Frankeervignetten of Automaatzegels zijn postzegels die door automaten gedrukt en verdeeld worden. Ze zijn net zoals postzegels te gebruiken voor de frankering van poststukken. Het grote verschil met gewone postzegels zit in de frankeerwaarde, deze wordt bij automaatzegels bepaald door de muntinworp van de koper.

ATM - automaatzegel - frankeervignet

Erinnofilie zijn uitgiften door niet officiële organismen, meestal ten bate van een goed doel.

Erinnofilie - Rakettenvlucht

De frankeerwaarde is de waarde die op de zegel vermeld staat en waarvoor hij kan gebruikt worden. De toeslag die op de weldadigheidszegels voorkomt heeft geen frankeerwaarde en wordt gebruikt voor een goed doel, het Rode Kruis bijvoorbeeld.

Een graveur graveert het negatief van een postzegel op een koperen of stalen plaat. Dit resulteert in een zeer scherp en precies drukresultaat met een reliëf dat gemakkelijk voelbaar is met de vingers.